Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że Laboratorium Badawcze Alab plus, uzyskało wynik pozytywny podczas auditu przeprowadzonego przez United Registrar of Systems GmbH w ramach standardu GMP+ B11 Protokół rejestracji laboratorium w GMP+, tym samym utrzymując certyfikat GMP+ B11 oraz uprawnienia do wykonywania analiz pasz, materiałów paszowych oraz dodatków i premiksów paszowych w zakresie:
- aflatoksyny B1
- metali ciężkich: As, Pb, Cd, Hg
- dioksyn, PCB dioksynipodobnych i PCB niedioksynopodobnych
- pestycydów
Należy pamiętać, że od 1 stycznia 2020 laboratoria chcące przeprowadzać analizy zanieczyszczeń krytycznych dla firm posiadających certyfikat GMP+ muszą znajdować się na liście Laboratoriów Rejestrowanych GMP+.
Certyfikat GMP+ jest dostępny po tym „linkiem" .
Zainteresowanych współpracą producentów dodatków paszowych i premiksów, pasz i materiałów paszowych zapraszamy do „kontaktu"
Z przyjemnością informujemy, że Laboratorium Badawcze Alab plus w dniu 08.06.2022 weźmie udział w webinariach organizowanych przez portal FoodFakty w związku z obchodami Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności.
Zapraszamy do zapisywania się na webinarium, na którym rzesza ekspertów będzie poruszać aspekty związane z bezpieczeństwem żywności. W imieniu Laboratorium Badawczego Alab plus, dr Marta Pakieła - Dyrektor Laboratorium wygłosi prelekcję pt. „Mykotoksyny – ograniczenia i wyzwania”. Referat zaplanowany jest na godzinę 11:20.
Link do wydarzenia:
https://foodfakty.pl/ffsw-zapewnij-bezpieczenstwo-systemy-bezpieczenstwa-08-06-22
Serdecznie zapraszamy!
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że w PCA (Polskie Centrum Akredytacji) dnia 19.05.2021 została podjęta decyzja o utrzymaniu i rozszerzeniu akredytacji Laboratorium Badawczego ALAB plus. W związku z tym zakres akredytacji nr AB 1683 – dostępny w zakładce "Certyfikaty" został uaktualniony o:
- W matrycach: surowe mięso drobiowe i produkty z surowego mięsa drobiowego, Przetwory z mięsa drobiowego
- Liczba Campylobacter spp. PN-EN ISO 10272-2:2017-10
- W matrycach: Próbki środowiskowe z obszaru produkcji i obrotu żywności i pasz: wymaz
- Obecność Salmonella spp. PN-EN ISO 6579-1:2017- 04 +A1:2020-09
- Obecność Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-1:2017-07
- Ogólna liczba drobnoustrojów PN-EN ISO 4833-1:2013-12
- Liczba Enterobacteriaceae w 37°C PN-EN ISO 21528-2:2017-08
- Próbki środowiskowe z obszaru produkcji i obrotu żywności i pasz: wymaz z powierzchni ograniczonej szablonem, wymaz z powierzchni nieograniczonej, w tym z rąk:
- Pobieranie próbek z powierzchni do badań mikrobiologicznych PN-EN ISO 18593:2018-08
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zboża i przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby garmażeryjne, zioła, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, bakalie, orzechy, suszone owoce, dodatki do żywności, suplementy diety, nasiona oleiste, jaja i produkty jajeczne, sosy, majonez:
- Zawartość suchej masy/wody PB-01 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość popiołu ogólnego PB-02 wer. I. z dn. 10.09.2021
- Zawartość azotu wg Kjeldahla oraz Zawartość białka PB-03 wer. I. z dn. 10.09.2021
- Zawartość błonnika pokarmowego PB-04 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość cukrów ogółem PB-05 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość tłuszczu PB-06 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość węglowodanów ogółem, Zawartość węglowodanów przyswajalnych, Wartość energetyczna PB-07 wer. I z dn. 10.09.2021
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zboża i przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby garmażeryjne, zioła, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, bakalie, orzechy, suszone owoce, dodatki do żywności, suplementy diety, nasiona oleiste, jaja i produkty jajeczne, sosy, majonez, oliwa z oliwek, oleje jadalne:
- Udział % kwasów tłuszczowych (C4-C24), Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych, trans, omega-3, omega-6, omega-9 PB-10 wer. I z dn. 20.09.2021
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby garmażeryjne:
- Zawartość azotanów i azotynów PB-11 wer. I z dn. 26.10.2021
- W matrycach: zboża i przetwory zbożowe, pasze, materiały paszowe, przyprawy, bakalie, orzechy i suszone owoce, nasiona oleiste, wyroby cukiernicze i ciastkarskie:
- Zawartość aflatoksyny B1, B2, G1, G2 oraz sumy aflatoksyn B1, B2, G1, G2 PB-12 wer. I z dn. 24.11.2021
- Zawartość ochratoksyny A PB-13 wer. I z dn. 30.12.2021
- Zawartość zearalenonu PB-14 wer. I z dn. 06.12.2021
- Zawartość deoksyniwalenolu PB-15 wer. I z dn. 14.12.2021
- W matrycach: wyroby garmażeryjne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, mięso, przetwory mięsne:
- Analiza sensoryczna, Prosty test opisowy PB-09 wer. II z dn. 30.03.2022
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zboża i przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby garmażeryjne, zioła, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, bakalie, orzechy, suszone owoce, dodatki do żywności, suplementy diety, nasiona oleiste, jaja i produkty jajeczne, sosy, majonezy, kawa i herbata, napoje, mleko i przetwory mleczne, preparaty dla niemowląt, produkty odżywcze dla dorosłych:
- As, Cd, Hg, Pb, Al, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Se, Mo (ICP-MS) PN-EN 15763:2010
- Na, K, Mg, Ca (FAAS) PN-EN 15505:2009
- Sn (ICP-MS) PN-EN 15765:2010
- W matrycach: pasze, materiały paszowe, premiksy:
- As, Cd, Hg, Pb, Al, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Sn, Se, Mo (ICP-MS) PN-EN 17053:2018-03
- Na, K, Mg, Ca (FAAS) PN-EN ISO 6869:2002
- W matrycach: owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody, owoce i warzywa o wysokiej zawartości kwasów oraz wody, zboża i nasiona roślin strączkowych o niskiej zawartości wody oraz wysokiej zawartości skrobi/białka, ąwieże i suszone zioła, przyprawy, herbaty, kawa, napary ziołowe
- Zawartość pozostałości pestycydów (LC-MS/MS, GC-MS/MS) PN-EN 15662:2018
- Zawartość pozostałości ditiokarbaminianów (GC-MS) PB-16 wer. I z dn. 05.11.2021
Zapraszamy do kontaktu!
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że Laboratorium Badawcze Alab plus, uzyskało wynik pozytywny podczas auditu przeprowadzonego przez United Registrar of Systems GmbH w ramach standardu GMP+ B11 Protokół rejestracji laboratorium w GMP+, tym samym utrzymując certyfikat GMP+ B11 oraz uprawnienia do wykonywania analiz pasz, materiałów paszowych oraz dodatków i premiksów paszowych w zakresie:
- aflatoksyny B1
- metali ciężkich: As, Pb, Cd, Hg
- dioksyn, PCB dioksynipodobnych i PCB niedioksynopodobnych
Należy pamiętać, że od 1 stycznia 2020 laboratoria chcące przeprowadzać analizy zanieczyszczeń krytycznych dla firm posiadających certyfikat GMP+ muszą znajdować się na liście Laboratoriów Rejestrowanych GMP+.
Certyfikat GMP+ jest dostępny po tym linkiem.
Zainteresowanych współpracą producentów dodatków paszowych i premiksów, pasz i materiałów paszowych zapraszamy do kontaktu.
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że w IW (Inspekcja Weterynaryjna) dnia 08.06.2021 została podjęta decyzja o zatwierdzeniu Laboratorium Badawczego ALAB plus do wykonywania badań laboratoryjnych żywności. „Zatwierdzenie" dotyczy wykonywania badań laboratoryjnych w kierunkach:
- wykrywania obecności Salmonella spp. wg PN-EN ISO 6579-1:2017-04 w żywności
- wykrywania obecności Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-1:2017-07 w żywności
- oznaczanie liczby Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-2:2017-07 w żywności
- oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów wg PN-EN ISO 4833-1:2013-12 w żywności
- oznaczanie liczby Enterobacteriaceae w 37°C wg PN-EN ISO 21528-2:2017-08 w żywności
- oznaczanie liczby β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli wg PN-ISO 16649-2:2004 w żywności
- oznaczanie liczby gronkowców koagulazododatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) wg PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004 w żywności
Zapraszamy do kontaktu!
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że w PCA (Polskie Centrum Akredytacji) dnia 11.05.2021 została podjęta decyzja o utrzymaniu i rozszerzeniu akredytacji Laboratorium Badawczego ALAB plus. W związku z tym zakres akredytacji nr AB 1683 – dostępny w zakładce „Certyfikaty”(podlinkowanie do zakładki Certyfikaty) został uaktualniony o analizy:
- Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 w matrycach: suplementy diety
Zapraszamy do kontaktu!
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że Laboratorium Badawcze Alab plus, uzyskało wynik pozytywny podczas auditu przeprowadzonego przez United Registrar of Systems GmbH w ramach standardu GMP+ B11 Protokół rejestracji laboratorium w GMP+, tym samym utrzymując certyfikat GMP+ B11 oraz uprawnienia do wykonywania analiz pasz, materiałów paszowych oraz dodatków i premiksów paszowych w zakresie:
- aflatoksyny B1
- metali ciężkich: As, Pb, Cd, Hg
- dioksyn, PCB dioksynipodobnych i PCB niedioksynopodobnych
Należy pamiętać, że od 1 stycznia 2020 laboratoria chcące przeprowadzać analizy zanieczyszczeń krytycznych dla firm posiadających certyfikat GMP+ muszą znajdować się na liście Laboratoriów Rejestrowanych GMP+.
Certyfikat GMP+ jest dostępny po tym „linkiem".
Zainteresowanych współpracą producentów dodatków paszowych i premiksów, pasz i materiałów paszowych zapraszamy do „kontaktu”.
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że w PCA (Polskie Centrum Akredytacji) dnia 30.03.2020 została podjęta decyzja o utrzymaniu i rozszerzeniu akredytacji Laboratorium Badawczego ALAB plus. W związku z tym zakres akredytacji nr AB 1683 – dostępny w zakładce „Certyfikaty” został rozszerzony o analizy:
- Liczba przypuszczalnych Pseudomonas sp. PN-EN ISO 13720:2010 w matrycach: mięso i przetwory mięsne
- Obecność bakterii z grupy coli PN-ISO 4831:2007 w matrycach: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, zboża i przetwory zbożowe, owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne oraz warzywno-mięsne, wyroby garmażeryjne, jaja i produkty jajeczne, przyprawy, orzechy, bakalie i owoce suszone, nasiona oleiste, słodycze i wyroby cukiernicze, pasze, materiały paszowe, premiksy
- Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 w matrycach: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, ryby, zboża i przetwory zbożowe, owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne oraz warzywno-mięsne, wyroby garmażeryjne, jaja i produkty jajeczne, przyprawy, orzechy, bakalie i owoce suszone, nasiona oleiste, słodycze i wyroby cukiernicze, pasze, materiały paszowe, premiksy
- Obecność przypuszczalnych Escherichia coli PN-ISO 7251:2006 w matrycach: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, zboża i przetwory zbożowe, owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne oraz warzywno-mięsne, wyroby garmażeryjne, jaja i produkty jajeczne, przyprawy, orzechy, bakalie i owoce suszone, nasiona oleiste, słodycze i wyroby cukiernicze, pasze, materiały paszowe, premiksy
Zapraszamy do kontaktu!
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że Laboratorium Badawcze Alab plus, uzyskało wynik pozytywny podczas auditu przeprowadzonego przez United Registrar of Systems GmbH w ramach standardu GMP+ B11 Protokół rejestracji laboratorium w GMP+, tym samym stając się Laboratorium Rejestrowanym (Registered Laboratory) posiadającym uprawnienia do wykonywania analiz pasz, materiałów paszowych oraz dodatków i premiksów paszowych w zakresie:
- aflatoksyny B1
- metali ciężkich: As, Pb, Cd, Hg
- dioksyn, PCB dioksynipodobnych i PCB niedioksynopodobnych
Należy pamiętać, że od 1 stycznia 2020 laboratoria chcące przeprowadzać analizy zanieczyszczeń krytycznych dla firm posiadających certyfikat GMP+ muszą znaleźć się na liście Laboratoriów Rejestrowanych GMP+.
Certyfikat GMP+ jest dostępny po tym „linkiem”.
Zainteresowanych producentów dodatków paszowych i premiksów, pasz i materiałów paszowych zapraszamy do „kontaktu”.
Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że w PCA (Polskie Centrum Akredytacji) dnia 15.03.2019 została podjęta decyzja o utrzymaniu akredytacji Laboratorium Badawczego ALAB plus. W związku z tym zakres akredytacji nr AB 1683 – dostępny w zakładce „Certyfikaty" został uaktualniony o analizy:
- Ogólna liczba drobnoustrojów PN-EN ISO 4833-1:2013-12 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy, Dodatki do żywności
- Obecność Salmonella spp. do 25g/ml PN-EN ISO 6579-1:2017-04 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy, Dodatki do żywności
- Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli PN-ISO 16649-2:2004 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy, Dodatki do żywności
- Liczba Enterobacteriaceae PN-EN ISO 21528-2:2017-08 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy, Dodatki do żywności
- Liczba bakterii z grupy coli PN-ISO 4832:2007 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy, Dodatki do żywności
- Liczba drożdży i pleśni PN-ISO 21527-2:2009 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Dodatki do żywności, Przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne, Wyroby garmażeryjne, Przetwory mleczne, Przetwory mięsne, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy
- Liczba drożdży i pleśni PN-ISO 21527-1:2009 w matrycach: Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Pasze, Materiały paszowe, Premiksy
- Obecność Listeria monocytogenes do 25g/ml w matrycach: Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne, Koncentraty spożywcze, Słodycze i wyroby cukiernicze, Zboża i przetwory zbożowe, Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Suplementy diety, Przyprawy, Ryby i przetwory rybne, Dodatki do żywności
I rozszerzony o analizę:
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus PN-EN ISO 7932:2005 w matrycach: Mleko i przetwory mleczne, Mięso i przetwory mięsne, Słodycze i wyroby cukiernicze, Wyroby garmażeryjne, Zboża i przetwory zbożowe, Przyprawy, Koncentraty spożywcze, Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne, Żywność mrożona, Jaja i produkty jajeczne, Orzechy, bakalie i owoce suszone, Nasiona oleiste, Suplementy diety, Dodatki do żywności
Zapraszamy do kontaktu
Z przyjemnością informujemy o naszej obecności na VI Międzynarodowych Targach Żywności i Napojów WorldFood Poland 2019, które odbędą się w dniach 7-9 marca w EXPO XXI w Warszawie przy ulicy Prądzyńskiego 12/14.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska!
* warunkiem uczestnictwa w targach jest dokonanie rejestracji online lub rejestracja w Recepcji Targów na terenie EXPO XXI Warszawa. Szczegółowe zasady uczestnictwa, godziny otwarcia oraz inne informacje praktyczne można znaleźć na stronie www.worldfood.pl .
Szanowni Państwo,
po przeprowadzeniu szeregu analiz oraz weryfikacji pod kątem bezpieczeństwa infrastruktury informatycznej GRUPY Alab, informujemy, potwierdzając tym samym, iż dane dotyczące kontrahentów znajdujące się na zasobach informatycznych GRUPY Alab nie zostały ujawnione osobom nieuprawnionym co oznacza, że nie doszło do ich utraty (wycieku). Obecnie wdrożyliśmy dodatkowe zabezpieczenia pozwalające uniknąć lub zminimalizować ewentualne skutki podobnych ataków w przyszłości.
W przypadku pytań możecie Państwo skontaktować się Inspektorem Ochrony Danych Grupy Alab pod adresem email:
Zarząd Grupy ALAB
©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności