Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Jedynie akredytowane laboratoria badawcze zapewniają pełną miarodajność wyników przeprowadzanych analiz. Jest to niezwykle ważne w przypadku prowadzonych testów na żywności. Bez względu na to, jaki produkt spożywczy podlega sprzedaży, najważniejsze jest bezpieczeństwo konsumentów. Wszelkie wytyczne reguluje również polskie prawo, dlatego tak ważne jest to, aby przed wprowadzeniem danego asortymentu na rynek, przeprowadzić odpowiednie badania.

Nasze profesjonalne laboratorium badawcze posiada akredytację, potwierdzającą świadczenie usług na najwyższym poziomie. Klienci mogą liczyć na rzetelne i dokładne przeprowadzenie wyznaczonych badań, w tym cieszących się coraz większą popularnością — badań żywności. Tylko akredytacja laboratoriów badawczych daje gwarancję otrzymania dokładnych wyników przeprowadzonych badań!

Placówki badawcze, z których korzystamy, zostały wyposażone w nowoczesną aparaturę pomiarową oraz inne urządzenia, przy pomocy których wykonywane są rozmaite testy na przykład: na obecność mikroorganizmów w danej próbce.

Każda z placówek może dysponować różnym wyposażeniem, aczkolwiek badając tę samą próbkę wynik zawsze będzie identyczny. Takie możliwości zapewnia właśnie akredytacja laboratoriów badawczych.

Czym jest akredytacja laboratoriów badawczych?

Termin akredytacja laboratoriów badawczych odnosi się do wprowadzenia specjalistycznego systemu kontroli jakości przeprowadzanych badań, do którego przystosować powinny się wszystkie profesjonalnie placówki, które zajmują się wykonywaniem testów. Im wyższa jakość stosowanej metodyki badawczej tym na dokładniejszy wynik liczyć mogą klienci laboratoriów.

W celu utrzymania akredytacji uprawniona jednostka państwowa prowadzi określone postępowanie, aby sprawdzić, czy dany podmiot jest kompetentny do wykonywania tego typu testów. Uzyskanie zgody na prowadzenie badań, wiąże się z przejściem rozmaitych inspekcji związanych z jakością usług, oferowanych przez dane laboratorium. Jeżeli cały proces weryfikacyjny potwierdza kompetencje i możliwości placówki, wówczas wydawana jest akredytacja.

Sama akredytacja jest pewnego rodzaju certyfikatem jakości, weryfikującym uprawnienia danego laboratorium do prowadzenia testów badawczych — Laboratorium Badawcze Alab plus również może pochwalić się uzyskaniem takiego dokumentu. Najprostszym sposobem na sprawdzenie tego, czy wybrane laboratorium posiada akredytację, jest odwiedzenie strony internetowej Polskiego Centrum Akredytacji.

Za sprawą takiego certyfikatu placówki mogą przeprowadzać profesjonalne i akredytowane badania żywności. Dobre laboratorium powinny wyróżniać również: odpowiedzialność, obiektywność, wiarygodność, jak również potencjał pomiarowy. Bez nowoczesnego sprzętu, wykwalifikowanego personelu oraz znajomości systemu miarowego, przeprowadzenie badań jest niemożliwe. Z tego względu, tak ważne jest to, aby uzyskać akredytację wydaną przez PCA — Polski Centrum Akredytacji. Korzystanie z innych rozwiązań lub co gorsza, brak badań żywności, może wiązać się z wysokimi sankcjami oraz wycofaniem produktu ze sprzedaży. Informowanie konsumentów o składzie, czy terminie przydatności, jest podstawą każdej branży związanej z zaopatrzeniem spożywczym.

Czym są akredytowane badania żywności?

Jednymi z najczęściej przeprowadzanych badań laboratoryjnych są badania żywności. To właśnie od ich wyniku zależy to, czy dany produkt jest bezpieczny dla zdrowia konsumenta, a tym samym czy może on zostać wprowadzony do sprzedaży. Akredytowane badania żywności to testy wyróżniające się dokładnością dokonywanych pomiarów i badań.

Akredytacja obejmuje zarówno badania mikrobiologiczne, fizyko-chemiczne jak i sensoryczne. Te rodzaje testów są niezwykle ważne zarówno z punktu widzenia prawa, jak i zdrowia oraz bezpieczeństwa konsumentów. Z tego powodu przed wprowadzeniem do obiegu danych produktów żywieniowych przeprowadza się badania akredytowane, które mogą obejmować szereg parametrów: od trwałości produktu, przez jakość, jak i wartość składu.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca