Przy masowej produkcji żywności, głównie warzyw i owoców nieuniknione jest korzystanie ze specjalistycznych preparatów wspomagających ich wzrost oraz zabezpieczających je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Najczęściej używanymi przez przemysł tego typu środkami są oczywiście pestycydy.
Pestycydy są substancjami syntetycznymi bądź naturalnymi stosowanymi najczęściej w przypadku ochrony roślin uprawnych, ale nie tylko. Bardzo często wykorzystuje się je również jako produkt przeciwpasożytniczy dla zwierząt hodowlanych. Choć substancje te zabezpieczają rośliny przed szkodnikami, to ich zwiększona ilość w spożywanym pożywieniu, znacznie przekraczająca dopuszczalne normy i przepisy, może negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, a w szczególnych wypadkach zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Znajdujące się w żywności pestycydy zaburzają prawidłową pracę poszczególnych układów co z kolei przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu. Najprostszym sposobem na sprawdzenie tego, czy w żywności obecne są szkodliwe substancje jest zlecenie wykonania badań na pozostałości pestycydów.
Badania laboratoryjne na tzw. pozostałości pestycydów są w stanie wykryć nie tylko same aktywne pestycydy, ale też i ich substancje pochodne (pozostałości) w postaci metabolitów, które ze względu na swoją toksyczność mogą również negatywnie oddziaływać na zdrowie konsumentów. Niezależnie od tego czy odpowiadasz za produkcję roślin uprawnych, czy też jesteś konsumentem możesz skorzystać z bogatej oferty naszych usług, decydując się na wykonanie badania na pozostałości pestycydów.
Pozostałości pestycydów a wpływ na zdrowie
Nawet małe ilości pestycydów mogą w znaczącym stopniu przełożyć się na nasze zdrowie. Wiele z nich ma działanie tzw. endokrynnie płynne, które przekłada się na procesy rozwojowe człowieka. Światowa Organizacja Zdrowia WHO stale publikuje aktualne badania dotyczące żywności. Z najnowszych danych wynika, że pozostałości pestycydów mogą w znacznym i niekorzystnym stopniu wpływać na pracę naszego mózgu, otyłość, funkcjonowanie tarczycy, jak również zaburzenia metabolizmu. Z tego względu WHO alarmuje, aby weryfikować zanieczyszczenia żywności. W tym celu można regularnie zlecać badania mikrobiologiczne w naszym laboratorium.
Pragniemy również podkreślić, że ze względu na dobro i ochronę konsumentów, zawartość pozostałości pestycydów podlega ścisłej kontroli prawnej, zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. To sprawia, że nasza usługa badań związanych z zawartością pestycydów, stanowi podstawowe narzędzie kontroli produktów spożywczych. Korzystając z takiego badania, zyskują Państwo pewność, że sprzedawany asortyment, spełnia wszelkie przepisy międzynarodowe i jest przede wszystkim bezpieczny dla zdrowia konsumentów.
Laboratorium pestycydy – co nas wyróżnia ?
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, stworzyliśmy ofertę, która pozwala na kompleksowe badanie zanieczyszczeń żywności. Od analizy mikrobiologicznej, przez analizę fizykochemiczną i instrumentalną, skończywszy na analizie sensorycznej. Po wykonaniu określonych badań, zapewniamy również możliwość skorzystania z profesjonalnej konsultacji, podczas której nasi eksperci analizują uzyskane wyniki zgodnie z regulacjami prawnymi. Takie podejście sprawia, że z rozwiązań naszego laboratorium, korzysta wiele firm z różnych branży.
Wszystkie badania wykonywane są przez kompetentny i doświadczony personel, który posiada wiedzę na temat bieżących norm prawnych oraz obowiązujących przepisów międzynarodowych. Cena badania zależy od jego zakresu, dlatego w celu poznania dokładnych szczegółów, zachęcamy do kontaktu. Jeżeli poszukują Państwo innych rozwiązań lub mają pytania związane z badaniem żywności, zapraszamy do kontaktu!