Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Badania mikrobiologiczne żywności opierają się na analizie wzrostu i rozwoju bakterii, drożdży oraz pleśni w żywności. Metoda ta ma na celu skontrolować jakość żywności – zarówno surowców, jak i półproduktów i produktów. Na czym polega badanie?

Badania mikrobiologiczne – jak sprawdzana jest jakość artykułów spożywczych?

Jedną z dziedzin naukowych, która pozwala zachować bezpieczeństwo produktów spożywczych na każdym etapie ich wytwarzania, jest mikrobiologia. Badania żywności poprzez identyfikację drobnoustrojów, mają na celu skontrolowanie jakości żywności oraz stwierdzenie zdatności do spożycia surowców, półproduktów oraz produktów końcowych. Jak kontrolowana jest jakość mikrobiologiczna?

Badania mikrobiologiczne żywności – kontrola jakości produktów spożywczych

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest zakażenie żywności drobnoustrojami. Dlatego też obowiązkiem każdego producenta żywności jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów poprzez zadbanie o odpowiednią jakość artykułów spożywczych. Na badania mikrobiologiczne żywności składa się identyfikowanie obecności oraz oznaczanie liczby mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych w żywności i paszach hodowlanych. Działanie to ma na celu wykrycie zagrożeń związanych z zakażeniem produktów spożywczych. Jeśli w próbce zidentyfikowano pleśń, drożdże lub bakterie, oznacza to, że żywność nie nadaje się już do spożycia.

Badania mikrobiologiczne Warszawa – jakie usługi oferuje Alab Plus? 

Laboratorium Alab Plus posiada w swojej ofercie między innymi badania mikrobiologiczne żywności.  Usługi, które oferujemy, to:

  • Oznaczanie metodą wymazów ogólnej liczby drobnoustrojów, analiza liczebności drożdży, pleśni, bakterii z grupy coli oraz identyfikowanie Salmonella spp. i Listeria monocytogenes w próbkach żywności
  • Wyznaczanie metodą płytek odciskowych ogólnej liczby drobnoustrojów oraz liczebności Enterobacteriaceae w żywności
  • Analiza żywności metodą sedymentacyjną

Zapraszamy do kontaktu! Gwarantujemy profesjonalne i złożone badania mikrobiologiczne żywności.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności