Badania mikrobiologiczne żywności opierają się na analizie wzrostu i rozwoju bakterii, drożdży oraz pleśni w żywności. Metoda ta ma na celu skontrolować jakość żywności – zarówno surowców, jak i półproduktów i produktów. Na czym polega badanie?
Badania mikrobiologiczne / mikrobiologia badania – jak sprawdzana jest jakość artykułów spożywczych?
Jedną z dziedzin naukowych, która pozwala zachować bezpieczeństwo produktów spożywczych na każdym etapie ich wytwarzania, jest mikrobiologia. Badania żywności poprzez identyfikację drobnoustrojów, mają na celu skontrolowanie jakości żywności oraz stwierdzenie zdatności do spożycia surowców, półproduktów oraz produktów końcowych. Jak kontrolowana jest jakość mikrobiologiczna?
Badania mikrobiologiczne żywności – kontrola jakości produktów spożywczych
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest zakażenie żywności drobnoustrojami. Dlatego też obowiązkiem każdego producenta żywności jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów poprzez zadbanie o odpowiednią jakość artykułów spożywczych. Na badania mikrobiologiczne żywności składa się identyfikowanie obecności oraz oznaczanie liczby mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych w żywności i paszach hodowlanych. Działanie to ma na celu wykrycie zagrożeń związanych z zakażeniem produktów spożywczych. Jeśli w próbce zidentyfikowano pleśń, drożdże lub bakterie, oznacza to, że żywność nie nadaje się już do spożycia.
Badania mikrobiologiczne Warszawa – jakie usługi oferuje Alab Plus?
Laboratorium Alab Plus posiada w swojej propozycji między innymi badania mikrobiologiczne żywności. Usługi, które oferujemy, to:
- Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów, analiza liczby m.in. drożdży, pleśni, E. coli oraz identyfikowanie Salmonella spp. i Listeria monocytogenes w próbkach żywności
- Określanie metodą wymazów z powierzchni produkcyjnych ogólnej liczby drobnoustrojów, liczby Enterobacteriaceae, drożdży i pleśni, obecności Salmonelli i Listerii
Co nas wyróżnia? - Poznaj badania mikrobiologiczne Warszawa wykonywane przez Alab Plus
Każde badania mikrobiologiczne mają na celu wykrycie obecności drobnoustrojów w produktach spożywczych. Przeprowadzane przez nas analizy stanowią proces wieloetapowy, który wymaga wykorzystania nowoczesnej i zaawansowanej technologii oraz profesjonalnej wiedzy. Realizujemy badania mikrobiologiczne żywności, analizując stopień czystości biologicznej na każdym etapie procesu powstawania. Wyniki naszych analiz sprawiają, że zyskują Państwo pewność, iż życiu i zdrowiu konsumentów nic nie zagraża.
Nasza wykwalifikowana kadra posiada wiedzę z zakresu Europejskich Rozporządzeń dotyczących bezpieczeństwa żywności. Dzięki temu wiemy, jakie są mikrobiologiczne kryteria produktów żywieniowych zarówno w Polsce, jak i za granicą. Zapewniamy również możliwość przeprowadzenia badań pod kątem patogenów oraz środowiska przechowywania żywności.
Za sprawą usług oferowanych przez Laboratorium Badawcze Alab Plus pomagamy Państwu w spełnianiu wszystkich wymagań prawnych dotyczących żywności oraz ochronie Państwa marki. Przeprowadzając regularne badania mikrobiologiczne żywności, nie tylko chronią Państwo konsumentów, ale również podkreślają prestiż Państwa firmy.
Pleśnie i drożdże, Gronkowce, Bacillus cereus, Salmonella, Enterobacteriaceae - bez względu na to, jakie są Państwa oczekiwania, jesteśmy po to, aby im sprostać. Gwarantujemy profesjonalne i zaawansowane badania mikrobiologiczne żywności oraz pełne wsparcie specjalistów podczas analizy wyników.
Jeżeli mają Państwo dodatkowe pytania lub wątpliwości - prosimy o kontakt! Z chęcią podpowiemy, które badania najlepiej sprawdzą się w przypadku Państwa produktów spożywczych.