Szanowni Państwo,
Z przyjemnością informujemy, że w PCA (Polskie Centrum Akredytacji) dnia 19.05.2021 została podjęta decyzja o utrzymaniu i rozszerzeniu akredytacji Laboratorium Badawczego ALAB plus. W związku z tym zakres akredytacji nr AB 1683 – dostępny w zakładce "Certyfikaty" został uaktualniony o:
- W matrycach: surowe mięso drobiowe i produkty z surowego mięsa drobiowego, Przetwory z mięsa drobiowego
- Liczba Campylobacter spp. PN-EN ISO 10272-2:2017-10
- W matrycach: Próbki środowiskowe z obszaru produkcji i obrotu żywności i pasz: wymaz
- Obecność Salmonella spp. PN-EN ISO 6579-1:2017- 04 +A1:2020-09
- Obecność Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-1:2017-07
- Ogólna liczba drobnoustrojów PN-EN ISO 4833-1:2013-12
- Liczba Enterobacteriaceae w 37°C PN-EN ISO 21528-2:2017-08
- Próbki środowiskowe z obszaru produkcji i obrotu żywności i pasz: wymaz z powierzchni ograniczonej szablonem, wymaz z powierzchni nieograniczonej, w tym z rąk:
- Pobieranie próbek z powierzchni do badań mikrobiologicznych PN-EN ISO 18593:2018-08
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zboża i przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby garmażeryjne, zioła, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, bakalie, orzechy, suszone owoce, dodatki do żywności, suplementy diety, nasiona oleiste, jaja i produkty jajeczne, sosy, majonez:
- Zawartość suchej masy/wody PB-01 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość popiołu ogólnego PB-02 wer. I. z dn. 10.09.2021
- Zawartość azotu wg Kjeldahla oraz Zawartość białka PB-03 wer. I. z dn. 10.09.2021
- Zawartość błonnika pokarmowego PB-04 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość cukrów ogółem PB-05 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość tłuszczu PB-06 wer. I z dn. 10.09.2021
- Zawartość węglowodanów ogółem, Zawartość węglowodanów przyswajalnych, Wartość energetyczna PB-07 wer. I z dn. 10.09.2021
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zboża i przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby garmażeryjne, zioła, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, bakalie, orzechy, suszone owoce, dodatki do żywności, suplementy diety, nasiona oleiste, jaja i produkty jajeczne, sosy, majonez, oliwa z oliwek, oleje jadalne:
- Udział % kwasów tłuszczowych (C4-C24), Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych, trans, omega-3, omega-6, omega-9 PB-10 wer. I z dn. 20.09.2021
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby garmażeryjne:
- Zawartość azotanów i azotynów PB-11 wer. I z dn. 26.10.2021
- W matrycach: zboża i przetwory zbożowe, pasze, materiały paszowe, przyprawy, bakalie, orzechy i suszone owoce, nasiona oleiste, wyroby cukiernicze i ciastkarskie:
- Zawartość aflatoksyny B1, B2, G1, G2 oraz sumy aflatoksyn B1, B2, G1, G2 PB-12 wer. I z dn. 24.11.2021
- Zawartość ochratoksyny A PB-13 wer. I z dn. 30.12.2021
- Zawartość zearalenonu PB-14 wer. I z dn. 06.12.2021
- Zawartość deoksyniwalenolu PB-15 wer. I z dn. 14.12.2021
- W matrycach: wyroby garmażeryjne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, mięso, przetwory mięsne:
- Analiza sensoryczna, Prosty test opisowy PB-09 wer. II z dn. 30.03.2022
- W matrycach: mięso i przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, owoce i warzywa oraz ich przetwory, wyroby cukiernicze i ciastkarskie, zboża i przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby garmażeryjne, zioła, surowce i przetwory zielarskie, przyprawy, bakalie, orzechy, suszone owoce, dodatki do żywności, suplementy diety, nasiona oleiste, jaja i produkty jajeczne, sosy, majonezy, kawa i herbata, napoje, mleko i przetwory mleczne, preparaty dla niemowląt, produkty odżywcze dla dorosłych:
- As, Cd, Hg, Pb, Al, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Se, Mo (ICP-MS) PN-EN 15763:2010
- Na, K, Mg, Ca (FAAS) PN-EN 15505:2009
- Sn (ICP-MS) PN-EN 15765:2010
- W matrycach: pasze, materiały paszowe, premiksy:
- As, Cd, Hg, Pb, Al, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Sn, Se, Mo (ICP-MS) PN-EN 17053:2018-03
- Na, K, Mg, Ca (FAAS) PN-EN ISO 6869:2002
- W matrycach: owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody, owoce i warzywa o wysokiej zawartości kwasów oraz wody, zboża i nasiona roślin strączkowych o niskiej zawartości wody oraz wysokiej zawartości skrobi/białka, ąwieże i suszone zioła, przyprawy, herbaty, kawa, napary ziołowe
- Zawartość pozostałości pestycydów (LC-MS/MS, GC-MS/MS) PN-EN 15662:2018
- Zawartość pozostałości ditiokarbaminianów (GC-MS) PB-16 wer. I z dn. 05.11.2021
Zapraszamy do kontaktu!