Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Głównym celem badania spożywczego jest pomoc w ustaleniu wartości odżywczej badanych próbek żywności. Nasza placówka badawcza wyposażona została w specjalistyczne sprzęty i aparaturę pomiarową, co przekłada się na otrzymanie najdokładniejszych wyników.

Mianem wartości odżywczej określa się stopień dopasowania żywności do potrzeb dziennego zaspokojenia organizmu na określone substancje odżywcze, co z kolei przekłada się na zachowanie prawidłowych funkcji metabolicznych zachodzących w organizmie. Informacje na ich temat opisane są zawsze na etykiecie wyrobu gotowego do spożycia i są one niezbędne w przypadku zachowania prawidłowego i zdrowego sposobu odżywiania się, bowiem ze względu na wartość odżywczą niektóre produkty należy wykluczyć bądź włączyć do diety.

Wszyscy producenci żywności mają obowiązek umieszczania informacji dotyczących wartości odżywczych swoich wyrobów, do czego odnosi się Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z 2011 roku.

Badania przeprowadzone przez laboratorium spożywcze wykażą dokładną zawartość obecnych w wyrobie spożywczym następujących wartości odżywczych:

  • wartości energetycznej,
  • białek,
  • tłuszczy (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych),
  • węglowodanów (w tym cukrów),
  • witamin i substancji mineralnych,
  • błonnika pokarmowego,
  • soli,
  • suchej masy,
  • popiołu.

Co nas wyróżnia?

To właśnie wartościowe produkty, stanowią podstawę zdrowej diety. Z tego względu każda firma sprzedająca asortyment spożywczy, powinna regularnie badać jego zawartość i w jasny sposób przekazywać konsumentom informacje na temat składu. Wartość odżywcza stanowi wypadkową poszczególnych składników, ich biodostępności, jak również zbilansowania. Najczęściej podawana jest ona w przeliczeniu na porcję oraz stopień proc. referencyjnej wartości spożywczej. Najważniejsze jest jednak to, że dane te muszą być w widocznym miejscu i stanowić czytelny przekaz dla konsumenta. Takie wytyczne sprawiają, że wartość odżywcza powinna znajdować się na każdym produkcie spożywczym.

W celu określenia tych parametrów niezbędne jest odpowiednie zaplecze laboratoryjne, ponieważ tylko szczegółowe analizy, pozwalają na otrzymanie precyzyjnych i miarodajnych wyników, które następnie zostaną umieszczone na etykiecie. Każde nieprawidłowości oraz błędne informacje, mogą wiązać się z wysokimi karami oraz niebezpieczeństwem z punktu widzenia konsumenta. Czasami jeden zły parametry, może spowodować konieczność wycofania danej partii produktu. Z tego względu wartość odżywcza powinna zostać określona przez specjalistów.

Nasza kompleksowa oferta sprawia, że w jednymi miejscu zlecą Państwo badania mikrobiologiczne żywności, analizę wartości odżywczej, jak również analizę instrumentalną. Takie rozwiązanie z pewnością zaoszczędzi Państwa czas oraz środki finansowe.

Z naszych usług skorzystać mogą zarówno klienci indywidualni, jak i przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją oraz dystrybucją artykułów spożywczych. Jeżeli mają Państwo dodatkowe pytania - prosimy o kontakt!

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności