Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Głównym celem laboratorium spożywczego jest pomoc w ustaleniu wartości odżywczej badanych próbek żywności. Nasza placówka badawcza wyposażona została w specjalistyczne sprzęty i aparaturę pomiarową, co przekłada się na otrzymanie najdokładniejszych wyników. 

Mianem wartości odżywczej określa się stopień dopasowania żywności do potrzeb dziennego zaspokojenia organizmu na określone substancje odżywcze, co z kolei przekłada się na zachowanie prawidłowych funkcji metabolicznych zachodzących w organizmie. Informacje na ich temat opisane są zawsze na etykiecie wyrobu gotowego do spożycia i są one niezbędne w przypadku zachowania prawidłowego i zdrowego sposobu odżywiania się, bowiem ze względu na wartość odżywczą niektóre produkty należy wykluczyć bądź włączyć do diety.

Wszyscy producenci żywności mają obowiązek umieszczania informacji dotyczących wartości odżywczych swoich wyrobów, do czego odnosi się Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z 2011 roku.

Badania przeprowadzone przez laboratorium spożywcze wykażą dokładną zawartość obecnych w wyrobie spożywczym następujących wartości odżywczych:

- wartości energetycznej,

- białek,

- tłuszczy (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych),

- węglowodanów (w tym cukrów),

- witamin i substancji mineralnych,

- błonnika pokarmowego,

- soli,

- suchej masy,

- popiołu.

 

Z usług laboratorium spożywczego skorzystać mogą zarówno klienci indywidualni jak i przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją i dystrybucją artykułów spożywczych.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności