Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Tlenek etylenu to organiczny związek chemiczny, powszechnie stosowany w przemyślne chemicznych. Standardowo jest gazem o charakterystycznym aromacie, ale w warunkach normalnych przyjmuje formę bezbarwnej cieczy. Z uwagi na działanie odkażające i dezynfekujące wykorzystywany bywa do sterylizacji sprzętu medycznego. Czy może być stosowany w również w sektorze spożywczym? Jakie zagrożenia za sobą niesie?

Tlenek etylenu w żywności

Na dzień dzisiejszy stosowanie tlenku etylenu w żywności na terenie Unii Europejskiej jest zabronione. Jednak nie zawsze tak było – na przykład do roku 1990 powszechnie stosowano go do zwalczania pasożytów, które pojawiały się w silosach przeznaczonych do przechowywania żywności. Jednak z czasem tlenek etylenu został sklasyfikowany jako substancja o działaniu rakotwórczym i mutagennym, szkodliwie wpływająca na rozrodczość – mówi o tym między innymi rozporządzenie (WE) z 2008 roku o numerze 1272. Zgodnie z tymi zaleceniami, tlenek etylenu nie powinien już więcej być używany do odkażania i dezynfekcji niczego, co może mieć kontakt z żywnością. Niestety europejski system Food and Feed Safety Alerts cały czas otrzymuje powiadomienia o wprowadzaniu do krajów europejskich żywności, która jest zanieczyszczona tą szkodliwą substancją. Przykładowo, niedawno znaleziono tlenek etylenu w sezamie. Przyprawy te jednak pochodziły z Indii, gdzie tego rodzaju obróbka żywności była w pełni dozwolona. Według powiadomień stężenie tlenku etylenu w niektórych partiach przekraczało najwyższy dopuszczalny poziom nawet o 1000 razy. Innym przykładem jest tlenek etylenu w stabilizatorach, które stosowane są między innymi w produkcji lodów – sytuacja taka również miała miejsce w 2021 roku. Według specjalistów największych ryzykiem zanieczyszczenia objęte są dwa stabilizatory – mączka chleba świętojańskiego, znana jako E410 lub guma guar czyli E412.

Czy jest się czego obawiać?

Jak widać, tlenek etylenu jest bardzo szkodliwą substancją, a konsekwencje narażenia się na jego działanie potrafią pojawić się nawet po kilkunastu latach. Istnieją jednak skuteczne sposoby, aby upewnić się, że dane produkty nie są zanieczyszczone tym niebezpiecznym związkiem chemicznym. Co można zrobić? Systematycznie wykonywać odpowiednie pomiary. W naszej ofercie dostępne są bardzo czułe testy do wykrywania oraz oznaczania ilościowego nawet śladowych ilości tlenku etylenu.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca