Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Pestycydy to główne środki ochrony roślin stosowne w produkcji rolnej. Ich celem jest eliminacja lub zminimalizowanie czynników, które mają szkodliwy wpływ na uprawę. Chociaż przynoszą one liczne korzyści, to już ich nadużywanie może stanowić spore zagrożenie dla zdrowia i samopoczucia ludzi oraz środowiska naturalnego. Właśnie dlatego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustanowił normy handlowe dopuszczalnych ilości substancji chemicznych w pożywieniu.

 Pestycydy wymagania rozporządzenie – co mówi prawo?

 Każdy producent, który oferuje swoje produkty na rynku konsumenckim, musi upewnić się, czy spełniają one wymogi prawne dotyczące poziomu pestycydów. Dokładne wytyczne podaje między innymi Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z 23 lutego 2005 roku. Poruszane są w nim wszelkie aspekty dotyczące stosowania środków ochrony roślin, w tym przestrzeganie zaleconej przez producenta dawki oraz czasu karencji, który musi upłynąć od momentu zastosowania preparatu do jego sprzedaży. Pozwala to uniknąć ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów.  

 Pestycydy integrowana produkcja – co musisz wiedzieć?

 W integrowanej produkcji roślin, do stosowania chemicznych sposobów zwalczania szkodników czy chorób należy podchodzić z jeszcze większą ostrożnością. Ten rodzaj produkcji owoców i warzyw daje pierwszeństwo metodom niechemicznym, minimalizując skutki uboczne stosowania pestycydów. Uprawy pochodzące z integrowanych produkcji roślin są bardzo szczegółowo kontrolowane na obecność szkodliwych substancji i muszą spełniać inne normy, określane w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18 kwietnia 2013 r.

 Pestycydy w warzywach i owocach

 Aby mieć pewność, że pozostałości stosowanych pestycydów w uprawach warzyw i owoców kształtują się na dopuszczalnych poziomach, warto przekazać ich próbkę do laboratorium. To najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy sposób, aby uniknąć ryzyka przekroczenia limitów narzuconych przez prawo, co wiązałoby się z wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami i mogłoby mieć negatywny wpływ na zdrowie i życie konsumentów. Niezależnie czy prowadzisz tradycyjną czy integrowaną produkcję roślin, zachęcamy Cię do skorzystania z naszych usług – w naszym laboratorium wykonujemy analizy pozostałości pestycydów w żywności takiej jak owoce, warzywa, zboża czy inne produkty spożywcze. Zakres badań obejmuje szereg substancji aktywnych, a analizy przeprowadzane są na nowoczesnych sprzętach z wykorzystaniem innowacyjnych technik.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca