Mikroorganizmy potocznie określane mianem drobnoustrojów stwarzać mogą duże zagrożenie dla zdrowia a nawet życia ludzkiego. Ponad ich szkodliwe działanie negatywnie wpływać może na prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych mechanizmów przemysłowych.
Zbyt duża ilość niektórych mikroorganizmów wywoływać może szereg działań niepożądanych, w tym groźnych chorób. Do grupy drobnoustrojów zalicza się: bakterie, pierwotniaki, wirusy a także niektóre grzyby. Najprostszym sposobem na określenie ich rodzaju oraz ilości jest przeprowadzenie specjalistycznych badań laboratoryjnych, których celem będzie m.in.: określenie ogólnej liczby drobnoustrojów.
Na czym polega oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów?
Ilość bakterii lub wirusów występujących w danym środowisku, określić można poprzez zastosowanie badania pośredniego bądź bezpośredniego. Niezależnie od tego na jaką z metod badań drobnoustrojów się zdecydujesz, uzyskany wynik pozwoli odpowiednie kroki, niwelujące szkodliwe działanie drobnoustrojów znajdujących się np. w żywności bądź wyrobach kosmetycznych.
Pierwsze z badań opiera się przede wszystkim na zliczeniu wszystkich żywych drobnoustrojów znajdujących się w próbce laboratoryjnej, w tym celu wykorzystuje się tzw. metody hodowlane. Choć badanie to jest zdecydowanie dokładniejsze to niestety wykonywane testy (np. wysiewy, testy łopatkowe) trwają znacznie dłużej niż w przypadku drugiej opcji. Bowiem badania bezpośrednie skupiają się na ilości zarówno żywych jak i martwych drobnoustrojów, do ich wykonania wystarczy badanie mikroskopowe.