Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Ocena organoleptyczna żywności to ocena jakości produktów spożywczych wykonana za pomocą zmysłów. Na czym polega ta metoda? Jak wykonywane są badania? Zapraszamy do lektury!

Ocena organoleptyczna żywności – jak określić zdatność produktu do spożycia?

Jednym z elementów jakości żywności jest jej jakość organoleptyczna, czyli barwa, zapach, smak i konsystencja. Ocena organoleptyczna żywności ma szczególne znaczenie dla konsumentów, którzy dobierają produkty, kierując się właśnie oceną sensoryczną. W badaniu jakości biorą udział wszystkie zmysły człowieka: węch, wzrok, słuch, poczucie smaku oraz czucie.

Metoda organoleptyczna – na czym polega analiza sensoryczna?

Analiza sensoryczna to badania, które powinny być przeprowadzane w ściśle określonych warunkach laboratoryjnych. Aby wyniki były wiarygodne i powtarzalne, konieczna jest odpowiednia temperatura otoczenia, naturalne oświetlenie, wentylacja, a także wilgotność powietrza.

Dzięki ocenie organoleptycznej można ocenić stopień dojrzałości produktów, ich świeżość i konsystencję, a także określić dokładnie ich smak. Tego typu badania są niezbędne w ustalaniu jakości towarów spożywczych.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności