Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Na czym polega praca laboratorium mikrobiologicznego?

Jak sama nazwa wskazuje laboratorium mikrobiologiczne zajmuje się przeprowadzaniem mikrobiologicznych badań żywności, których celem jest dokonanie analizy rozwoju oraz sprawdzenie ilości bakterii, drożdży i pleśni mogących znajdować się w badanej próbce. Badaniom mikrobiologicznym poddawane są nie tylko gotowe produkty do spożycia, ale także i surowce, z których powstają.

Istotą metodyki tego rodzaju badań jest określenie jakości danych artykułów spożywczych. Testy mikrobiologiczne pozwalają wykluczyć bądź potwierdzić obecność drobnoustrojów w badanej próbce. Od wyniku tych badań zależeć będzie decyzja o udostępnieniu lub usunięciu z obiegu konkretnych produktów spożywczych.
Skażona bakteriami żywność, spożyta przez konsumenta grozić może wystąpieniem objawów typowych dla zatrucia pokarmowego, jedną z takich bakterii jest Salmonella występująca w mięsie drobiowym oraz jajach.

Najlepsze laboratorium mikrobiologiczne w Warszawie

Poszukując placówki oferującej przeprowadzanie badań mikrobiologicznych, warto wybrać taką, która posiada akredytację, co jest gwarancją uzyskania jak najdokładniejszych wyników badań.
Laboratorium Badawcze Alab plus udostępnia klientom indywidualnym oraz przedsiębiorcom możliwość skorzystania z wielu profesjonalnych badań żywnościowych, w tym badań mikrobiologicznych, które wykluczą lub potwierdzą obecność bakterii Salmonelli i Coli w żywności, określą ogólną liczbę drobnoustrojów, drożdży lub pleśni itp.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności