Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Pobieranie próbek żywności, ma na celu zidentyfikowanie mikrobów, oznaczenie ich liczebności i orzeczenie o jakości produktów spożywczych przed ich dystrybucją na szeroką skalę. W Polsce, spośród wielu zagrożeń mikrobiologicznych szczególnie ważne są badania mikrobiologiczne pod kątem obecności bakterii z grupy coli, gronkowców, a także mikroorganizmów z rodzaju Listeria oraz Salmonella.  Bakterie te mogą powodować choroby przewodu pokarmowego, serca, nerek oraz układu krwionośnego. Jak zidentyfikować patogeny w żywności?

Jak badane są zanieczyszczenia w żywności w Polsce?

Bezpieczeństwo i wysoką jakość żywności można zapewnić poprzez odpowiednie badania mikrobiologiczne. Pobieranie próbek żywności musi być wykonywane przez odpowiednio przeszkoloną i doświadczoną osobę, zgodnie z przyjętymi normami w obszarze badań żywności. Po pobraniu, próbki powinny zostać zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, zaopatrzone w etykietę oraz dostarczone do laboratorium.

W laboratorium badawczym Alab Plus posiadamy wysoko wykwalifikowanych mikrobiologów oraz najnowszą aparaturę. Pobieramy próbki, a także wykonujemy badania żywności, wody oraz środowiska z obszaru produkcji i obrotu żywnością. Posiadamy w swojej ofercie badania mikrobiologiczne takie jak:

  • Liczba drożdży i pleśni
  • Obecność Listeria monocytogenes
  • Liczba Listeria monocytogenes
  • Obecność Salmonella spp.
  • Liczba Enterobacteriaceae
  • Liczba beta-glukuronidazo - dodatnich Escherichia coli
  • Liczba gronkowców koagulazo dodatnich                                                                          
  • Liczba bakterii z grupy coli
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
  • Liczba bakterii beztlenowych redukujących siarczany (IV)
  • Liczba bakterii kwaszących typu mlekowego
  • Identyfikacja szczepów
  • Pomiar aktywności wody

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności