Pobieranie próbek żywności, ma na celu zidentyfikowanie mikrobów, oznaczenie ich liczebności i orzeczenie o jakości produktów spożywczych przed ich dystrybucją na szeroką skalę. W Polsce, spośród wielu zagrożeń mikrobiologicznych szczególnie ważne są badania mikrobiologiczne pod kątem obecności bakterii z grupy coli, gronkowców, a także mikroorganizmów z rodzaju Listeria oraz Salmonella. Bakterie te mogą powodować choroby przewodu pokarmowego, serca, nerek oraz układu krwionośnego. Jak zidentyfikować patogeny w żywności?
Jak badane są zanieczyszczenia w żywności w Polsce?
Bezpieczeństwo i wysoką jakość żywności można zapewnić poprzez odpowiednie badania mikrobiologiczne. Pobieranie próbek żywności musi być wykonywane przez odpowiednio przeszkoloną i doświadczoną osobę, zgodnie z przyjętymi normami w obszarze badań żywności. Po pobraniu, próbki powinny zostać zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, zaopatrzone w etykietę oraz dostarczone do laboratorium.
W laboratorium badawczym Alab Plus posiadamy wysoko wykwalifikowanych mikrobiologów oraz najnowszą aparaturę. Wykonujemy badania prób żywności, pasz i środowiska z obszaru produkcji i obrotu żywnością. Posiadamy w swojej ofercie badania mikrobiologiczne takie jak:
- Liczba drożdży i pleśni
- Obecność Listeria monocytogenes
- Liczba Listeria monocytogenes
- Obecność Salmonella spp.
- Liczba Enterobacteriaceae
- Liczba beta-glukuronidazo - dodatnich Escherichia coli
- Liczba gronkowców koagulazo dodatnich
- Liczba bakterii z grupy coli
- Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
- Liczba bakterii beztlenowych redukujących siarczany (IV)
- Liczba bakterii kwaszących typu mlekowego
- Identyfikacja szczepów
- Pomiar aktywności wody
Dzięki zaawansowanej technologii i doświadczeniu kadry pobieranie próbek w naszym laboratorium gwarantuje wyniki o najwyższej dokładności. Do każdego powierzonego nam zadania podchodzimy z największą precyzją, co z pewnością doceniają nasi klienci.
Wpływ patogenów na zdrowie
Patogeny w żywności mogą w znaczącym stopniu przełożyć się na zdrowie osób, które spożywały produkty z ich zawartością. Z tego względu Światowa Organizacja Zdrowia WHO pod koniec 2018 roku opublikowała kolejną listę najniebezpieczniejszych patogenów. Apeluje również, że brak odpowiednich badań żywności może doprowadzić do wielu rozmaitych epidemii.
Niestety nie można całkowicie uniknąć kontaktów z patogenami, ale w przypadku branży spożywczej można zminimalizować lub zniwelować ryzyko zachorowań. Między innymi poprzez pobieranie próbek żywności i stałe kontrolowanie ich składu. Tym bardziej że np. na samą mikroflorę surowców roślinnych ogromny wpływ ma gleba, która jest idealnym środowiskiem dla grup mikroorganizmów reprezentowanych przez beztlenowce oraz tlenowce. Najwięcej niebezpieczeństwa kryje w sobie warstwa powierzchniowa, ponieważ to właśnie w niej pojawiają się różne bakterie jak np. Bacillus, Clostridium, czy Proteus - nie wspominając już o pleśni i drożdżach. Zatem to, co występuje w sprzedawanej żywności w wielu przypadkach nie dotyczy tylko sposobu jej przechowywania, czy przygotowywania, ale również środowiska, w którym powstała.
Jeżeli mają Państwo dodatkowe pytania związane z patogenami występującymi w żywności, zapraszamy do kontaktu. Z chęcią przedstawimy dodatkowe szczegóły dotyczące sposobów przeprowadzanych analiz oraz wykonamy precyzyjne badania mikrobiologiczne. Istnieje szereg drobnoustrojów, które mogą zanieczyszczać produkty spożywcze, dlatego zachęcamy do skorzystania z oferty naszego laboratorium.