Na każdej etykiecie produktu spożywczego powinny znajdować się konkretne informacje, które umożliwiają konsumentom podejmowanie świadomych wyborów podczas zakupów. Zasady znakowania żywności dawniej były określone w wielu aktach prawnych, obecnie to Komisja Europejska ujednoliciła przepisy w tym zakresie. Zgodnie z nowymi wytycznymi na etykietach produktów (z kilkoma wyjątkami) musi znaleźć się między innymi wartość odżywcza produktu.
Wartość odżywcza rozporządzenie
Zasady znakowania produktów żywnościowych zdefiniowane są w Unijnym Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE - rozporządzenie to weszło w życie 25.10.2011 roku. Mówi ono między innymi o konieczności informowania konsumentów o wartości odżywczej danego produktu, co umożliwia podejmowanie świadomych wyborów i wspieranie polityki zdrowia publicznego. Wartość kaloryczna przedstawiana jest w przeliczeniu na 100 ml lub 100 g produktu. Może być wyrażona po przygotowaniu danej żywności, jeżeli etykieta podaje dokładny przepis. W niektórych przypadkach może też być podawana w przeliczeniu na jednostkową ilość żywności lub porcję. Na etykiecie powinna znaleźć się też informacja dotycząca ilości tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów, białka, soli oraz węglowodanów. Podawanie wartości odżywczej na opakowaniach produktów jest konieczne, aby zostały one dopuszczone do sprzedaży.
Wartość odżywcza na etykietę
W jaki sposób określa się wartość odżywczą żywności? Najbardziej precyzyjnym sposobem na określenie wartości odżywczej jest poddanie produktu analizie fizykochemicznej. Taką usługę znajdziesz w naszym laboratorium - przeprowadzamy badania wartości odżywczej, zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011. Wystarczy, że wyślesz nam określoną ilość gotowego wyrobu, a w krótkim czasie otrzymasz wyniki analizy laboratoryjnej, które będziesz mógł umieścić na etykiecie. Oferujemy analizy wartości odżywczej wielu produktów - dzięki nowoczesnym technologiom i wykwalifikowanym pracownikom, jesteśmy w stanie przeprowadzać precyzyjne badania w krótkim czasie, co minimalizuje ryzyko zagrożeń dla zdrowia czy niezgodności z przepisami.