Produkty spożywcze zapełniające sklepowe półki przed trafieniem do sprzedaży przejść muszą przez szereg kompleksowych badań i testów żywności, których celem jest określenie zdatności do spożycia danego wyrobu gotowego, określenie jego wartości odżywczych czy też terminu ważności.
Badania żywności są jedną z podstawowych usług specjalistycznych laboratoriów badawczych, które swoje usługi kierują nie tylko do producentów żywności, ale także i konsumentów.
Metody badania żywności
Metody badania żywności są bardzo zróżnicowane, co umożliwia otrzymanie naprawdę dokładnego wyniku. Wśród podstawowych badań żywności wyróżnić możemy:
- badania mikrobiologiczne na obecność wirusów, grzybów lub bakterii np. Salmonelli,
- badania na obecność pozostałości oraz zanieczyszczeń, w tym pestycydów,
- badania przechowalnicze, których wynik określa termin przydatności,
- badania wartości odżywczej.
Metodyka badań żywności
Jeżeli chodzi o samą metodykę wykonywanych badań i testów, to tutaj najczęściej standardowo przeprowadza się badania pod mikroskopem, których celem jest dokonanie analizy badanej próbki pod kątem jej cech strukturalnych. Oprócz tego laboratoria żywnościowe specjalizują się w wykonywaniu badań:
- biochemicznych (z wykorzystaniem procesów immunochemicznych i enzymatycznych),
- chemicznych (z wykorzystaniem reakcji chemicznych),
- fizykochemicznych (z wykorzystaniem bodźców fizycznych),
- organoleptycznych (z wykorzystaniem zmysłów ludzkich).
Badanie żywności Warszawa
Warszawa jako jedno z nielicznych miast w Polsce dysponuje największą ilością odpowiednio wykwalifikowanych placówek badawczych, zajmujących się wykonywaniem kompleksowych badań żywności. Jedną z nich jesteśmy my - Laboratorium Badawcze Alab plus!