Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Produkty spożywcze zapełniające sklepowe półki przed trafieniem do sprzedaży przejść muszą przez szereg kompleksowych badań i testów żywności, których celem jest określenie zdatności do spożycia danego wyrobu gotowego, określenie jego wartości odżywczych czy też terminu ważności.
Badania żywności są jedną z podstawowych usług specjalistycznych laboratoriów badawczych, które swoje usługi kierują nie tylko do producentów żywności, ale także i konsumentów.

Metody badania żywności

Metody badania żywności są bardzo zróżnicowane, co umożliwia otrzymanie naprawdę dokładnego wyniku. Wśród podstawowych badań żywności wyróżnić możemy:

- badania mikrobiologiczne na obecność wirusów, grzybów lub bakterii np. Salmonelli,

- badania na obecność pozostałości oraz zanieczyszczeń, w tym pestycydów,

- badania przechowalnicze, których wynik określa termin przydatności,

- badania wartości odżywczej.

Metodyka badań żywności

Jeżeli chodzi o samą metodykę wykonywanych badań i testów, to tutaj najczęściej standardowo przeprowadza się badania pod mikroskopem, których celem jest dokonanie analizy badanej próbki pod kątem jej cech strukturalnych. Oprócz tego laboratoria żywnościowe specjalizują się w wykonywaniu badań:

- biochemicznych (z wykorzystaniem procesów immunochemicznych i enzymatycznych),

- chemicznych (z wykorzystaniem reakcji chemicznych),

- fizykochemicznych (z wykorzystaniem bodźców fizycznych),

- organoleptycznych (z wykorzystaniem zmysłów ludzkich).


Badanie żywności Warszawa

Warszawa jako jedno z nielicznych miast w Polsce dysponuje największą ilością odpowiednio wykwalifikowanych placówek badawczych, zajmujących się wykonywaniem kompleksowych badań żywności. Jedną z nich jesteśmy my - Laboratorium Badawcze Alab plus!

 

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca