Firmy zajmujące się produkcją oraz dystrybucją artykułów spożywczych zobowiązani są do przeprowadzania regularnych ich badań. Od ilości zawartych w nich składników zależy możliwość udostępnienia produktów do sprzedaży. Żywność, której skład niezgodny jest z obowiązującymi normami i przepisami jest niedopuszczany bądź natychmiast wycofywany z obrotu. Przeprowadzane testy są pomocne w określeniu dokładnej wartości odżywczej czy też zawartości zanieczyszczeń i pozostałości w pożywieniu. Badanie żywności przeprowadza się w profesjonalnych placówkach, wyposażonych w specjalistyczne sprzęty pomiarowe.
Oprócz wspomnianych wyżej, badania żywności laboratorium obejmować mogą testy na badania m.in.:
- wody wykorzystanej w procesie produkcji,
- materiałów paszowych,
- fizykochemiczne żywności,
- przechowalnicze żywności.
Badanie żywność laboratorium spożywcze w województwie mazowieckim - na co zwrócić uwagę przy wyborze placówki badawczej?
Poszukujesz profesjonalnego badania żywności, zlokalizowanego w stolicy naszego kraju? W Warszawie znajduje się kilkanaście palcówek oferujących usługi tego typu, jedną z nich jest Laboratorium spożywcze Alab plus. Z naszej bogatej i atrakcyjnej oferty skorzystać mogą zarówno producenci wyrobów spożywczych jak i sami konsumenci, którzy dużą uwagę skupiają na wpływie pożywienia na ich zdrowie.
Badanie żywności powinno być przeprowadzone w laboratorium dostosowanym do przeprowadzania testów żywnościowych, placówka dysponować musi odpowiednimi uprawnieniami oraz certyfikatami świadczącymi o wysokiej jakości wykonywanych usług badawczych.