Podstawowym narzędziem kontroli oraz oceny produktów żywnościowych są badania mikrobiologiczne żywności. Przeprowadzenie tego typu testów stanowi przede wszystkim gwarancję pełnego bezpieczeństwa i jakości danego asortymentu na każdym z etapów powstawania. Bez względu na to, jaki produkt sprzedajemy niezwykle ważne, jest to, aby mieć pełen nadzór nad czystością mikrobiologiczną podczas całego procesu produkcji. Dotyczy to zarówno surowców, jak i produktów końcowych.
W celu przeprowadzenia tego typu analiz niezbędne jest wsparcie profesjonalnych placówek. Laboratorium mikrobiologiczne Warszawa, Kraków, Poznań, Gdańsk itd. - bez względu na to, gdzie chcemy przeprowadzić testy, kluczowy jest wybór odpowiedniego miejsca. Tylko akredytowane placówki są w stanie dostarczyć wyniki na podstawie obowiązujących norm prawnych i zgodnie z dbałością o każdy szczegół.
Na czym polega praca laboratorium mikrobiologicznego?
Jak sama nazwa wskazuje akredytowane laboratorium mikrobiologiczne, zajmuje się przeprowadzaniem mikrobiologicznych badań żywności, których celem jest dokonanie analizy rozwoju oraz sprawdzenie ilości bakterii, drożdży i pleśni mogących znajdować się w badanej próbce. Badaniom mikrobiologicznym poddawane są nie tylko gotowe produkty do spożycia, ale także i surowce, z których powstają oraz również elementy, wykorzystywane w procesie produkcji. Często sam produkt przeznaczony do spożycia, może uzyskać prawidłowe wyniki, jednak jego opakowanie np. puszka, znacząco obniża jakość lub doprowadza do rozwoju rozmaitych bakterii. Z tego powodu tak ważne jest to, aby sprawdzić każdy element związany z danym produktem.
Najważniejszym zadaniem tego rodzaju badań jest określenie jakości danych artykułów spożywczych na każdym etapie. Testy mikrobiologiczne pozwalają wykluczyć bądź potwierdzić obecność drobnoustrojów w badanej próbce. Od wyniku tych badań zależeć będzie bowiem decyzja o udostępnieniu lub usunięciu z obiegu konkretnych produktów spożywczych. Taki rodzaj badań i analiz, zgodnie z obowiązującym prawem, powinno przeprowadzać właśnie akredytowane laboratorium mikrobiologiczne. Skażona bakteriami żywność, spożyta przez konsumenta grozić może wystąpieniem objawów typowych dla zatrucia pokarmowego lub poważniejszymi konsekwencjami. Jedną z takich bakterii jest Salmonella, która bardzo często występuje w mięsie drobiowym oraz jajach. Takie sytuacje wiele razy doprowadzały do nałożenia na firmy niezwykle wysokich sankcji lub ich całkowitego zamknięcia. Nie wspominając już o aspektach PR-owych związanych z marką, a tym samym utracie zaufania wśród konsumentów.
Najlepsze laboratorium mikrobiologiczne w Warszawie
Poszukując placówki oferującej przeprowadzanie badań mikrobiologicznych, warto wybrać taką, która posiada akredytację, co jest gwarancją uzyskania jak najdokładniejszych wyników badań. Jest certyfikat, który potwierdza, że dane laboratorium przeprowadza testy na najwyższym poziomie i zgodnie z obowiązującymi normami. Akredytację wydaje Polskie Centrum Akredytacji, gdy wykona w danej placówce odpowiednie kontrole i analizy. Na podstawie tego, każdy klient zyskuje pewność, że laboratorium spełnia wszelkie niezbędne wymagania, względem przeprowadzanych badań. Akredytowane Laboratorium Badawcze Alab plus udostępnia klientom indywidualnym oraz przedsiębiorcom możliwość skorzystania z wielu profesjonalnych badań żywnościowych, w tym badań mikrobiologicznych, które wykluczą lub potwierdzą obecność bakterii Salmonelli i E. Coli w żywności, określą ogólną liczbę drobnoustrojów, drożdży lub pleśni itp.
Nasze laboratorium mikrobiologiczne to nie tylko profesjonalne i nowoczesne urządzenia. To także wykwalifikowany personel, który posiada niezbędną i fachową wiedzę. Zdobyte doświadczenie oraz ilość przeprowadzonych badań sprawia, że z oferty naszych badań mikrobiologicznych co roku korzysta wiele światowej klasy firm oraz spora część klientów indywidualnych. Stałe dokształcanie, wprowadzanie nowych rozwiązań oraz udoskonalanie metod badawczych sprawiają, że cieszymy się zaufaniem wśród naszych zleceniodawców.