Sprzedaż lodów, podobnie jak innych produktów spożywczych wymaga zachowania odpowiednich standardów higienicznych oraz bezpieczeństwa żywności. W przypadku tego rodzaju mrożonych deserów istnieje duże ryzyko występowania bakterii chorobotwórczych, między innymi ze względu na obecność jaj oraz sam procesu zamrażania. Co powinieneś wiedzieć o wymaganiach inspekcji sanitarnej?
Badanie lodów sanepid - co musisz wiedzieć?
Kontrole lodziarni wraz poborem próbek do badań przeprowadzane są regularnie - niekiedy przyjmują formę wyrywkowej weryfikacji, szczególnie przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego. Badania mikrobiologiczne realizowane są między innymi w kierunku takich bakterii chorobotwórczych jak Salmonella i Listeria Monocytogenes lub mikroorganizmów wskaźnikowych, w tym Enterobacteriacae. Obecność tej ostatniej świadczy o nieprawidłowym poziomie higieny w zakładach, braku kontroli wewnętrznej oraz niewystarczającej dezynfekcji. Bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym u ludzi, a po ich spożyciu u osób o obniżonej odporności mogą występować dolegliwości gastryczne. Salmonella także może być przyczyną zatrucia, które ujawnia się po 12-72 h od spożycia zakażonego produktu. Natomiast Listeria powoduje niebezpieczną chorobę nazywaną listeriozą, szczególnie groźną dla kobiet w ciąży.
Otwarcie lodziarni i wymogi sanitarne
Każdego typu lodziarnia - niezależnie czy jest to mobilny wózek lodowy czy duży lokal - przed odbiorem, musi przejść szczegółowe badania mikrobiologiczne. Obejmują one pobranie od 5 do 25 próbek lodów. Odpowiedzialność za ich wykonanie spoczywa na producencie lodów, co reguluje Rozporządzenie Komisji Nr 2073 z 15 listopada 2005 roku. Przeprowadza się je zgodnie z harmonogramem, o którym mówi dokumentacja GHP-GMP i księga HACCP - najczęściej badania mikrobiologiczne wykonywane są raz do roku.
Jeżeli chcesz przeprowadzić badania mikrobiologiczne żywności, w tym lodów, zachęcamy Cię do kontaktu. Dysponujemy nowoczesnym aparaturą i doświadczonym zespołem pracowników, co pozwala nam na oferowanie wysokiej jakości badań mikrobiologicznych.