Badania mikrobiologiczne ,to podstawowe narzędzie do kontroli i oceny jakości produktów żywnościowych. Dzięki nim, producent może zapewnić konsumentom maksymalny poziom bezpieczeństwa. Jak zadbać o bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności?
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności – na czym polega kontrola produktów spożywczych?
Kontrolowanie jakości żywności jest tak samo istotne zarówno w przypadku surowców, jak i półproduktów oraz produktów końcowych. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest zakażenie żywności. Dlatego też obowiązkiem każdego producenta, jest zadbanie o odpowiednią jakość artykułów spożywczych i zminimalizowanie do zera ryzyka zakażenia drobnoustrojami.
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności można zapewnić poprzez odpowiednie badania mikrobiologiczne. W toku analiz identyfikowana jest obecność mikrobów oraz oznaczana jest ich liczebność. W ten sposób badana jest nie tylko żywność sprzedawana w sklepach, ale także pasze dla zwierząt.
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności – jakie metody badawcze są stosowane w mikrobiologii?
Metody badawcze używane w badaniach mikrobiologicznych to między innymi:
- Oznaczenie metodą wymazów
- Identyfikacja i wyznaczanie liczby drobnoustrojów metodą próbek odciskowych
- Metoda sedymentacyjna
Aby mieć gwarancję najwyższej jakości i zapewnić konsumentom bezpieczeństwo, warto zlecać ekspertyzy tylko i wyłącznie ekspertom. W Polsce istnieje kilka takich placówek, można je znaleźć między innymi w Warszawie.
Zadbaj o bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności z Alab Plus!