Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Badania mikrobiologiczne ,to podstawowe narzędzie do kontroli i oceny jakości produktów żywnościowych. Dzięki nim, producent może zapewnić konsumentom maksymalny poziom bezpieczeństwa. Jak zadbać o bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności?

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności – na czym polega kontrola produktów spożywczych?

Kontrolowanie jakości żywności jest tak samo istotne zarówno w przypadku surowców, jak i półproduktów oraz produktów końcowych. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest zakażenie żywności. Dlatego też obowiązkiem każdego producenta, jest zadbanie o odpowiednią jakość artykułów spożywczych i zminimalizowanie do zera ryzyka zakażenia drobnoustrojami.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności można zapewnić poprzez odpowiednie badania mikrobiologiczne. W toku analiz identyfikowana jest obecność mikrobów oraz oznaczana jest ich liczebność. W ten sposób badana jest nie tylko żywność sprzedawana w sklepach, ale także pasze dla zwierząt.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności – jakie metody badawcze są stosowane w mikrobiologii?

Metody badawcze używane w badaniach mikrobiologicznych to między innymi:

  • Oznaczenie metodą wymazów
  • Identyfikacja i wyznaczanie liczby drobnoustrojów metodą próbek odciskowych
  • Metoda sedymentacyjna

Aby mieć gwarancję najwyższej jakości i zapewnić konsumentom bezpieczeństwo, warto zlecać ekspertyzy tylko i wyłącznie ekspertom. W Polsce istnieje kilka takich placówek, można je znaleźć między innymi w Warszawie.

Zadbaj o bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności z Alab Plus!

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca