Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Tlenek etylenu to szkodliwy związek chemiczny powszechnie używany do sterylizacji sprzętu medycznego – głównie dzięki swoim właściwościom bakterio i grzybobójczym. Do roku 1990 stosowany był również do obróbki żywności, jednak według najnowszych ustaleń kontakt z tą substancją może powodować nowotwory, mutacje w komórkach oraz mieć negatywny wpływ na rozrodczość. Dla kogo może stanowić największe niebezpieczeństwo i jak można je zminimalizować?

Badanie tlenku etylenu – dlaczego jest ważne?

Według luźnych statystyk na szkodliwe działanie tlenku etylenu narażonych jest niemal 47 tysięcy pracowników na terenie Unii Europejskiej. Potencjalne drogi narażenia się na działanie tej niebezpiecznej substancji to zarówno wdychanie, jak i połykanie. Największą czujność muszą wykazywać osoby pracujące w sektorze usług medycznych, przy produkcji gumy i tworzyw sztucznych oraz w przemyśle chemicznym i poligraficznym. Jednak, aby odczuć na sobie negatywne konsekwencje wynikające z kontaktu z tą substancją, wcale nie trzeba pracować w zawodzie, który jest obarczony wysokim ryzykiem. Od września 2020 roku do Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (po angielsku RASFF) napłynęło ponad 100 powiadomień o produktach spożywczych, które zostały zanieczyszczone tlenkiem etylenu. W niektórych produktach stężenie tej substancji przekraczało najwyższe dopuszczalne normy nawet o 1000 razy. W efekcie zostały one wycofane z obrotu – sytuacje takie dotyczyły między innymi lodów, nasion sezamu czy mięsa. Co można zrobić, aby zapewnić bezpieczeństwo sobie oraz innym?

Najskuteczniejszym i najpopularniejszym rozwiązaniem jest analiza tlenku etylenu - badania takie są czułe oraz informują nawet o śladowych ilościach zanieczyszczeń.

Tlenek etylenu laboratorium – dlaczego my?

Istnieje kilka specjalistycznych metod pozwalających na skuteczne wykrywanie tlenku etylenu. Systematyczne wykonywanie prawidłowych pomiarów oraz w razie potrzeby podejmowanie odpowiednich działań to najlepszy sposób na zmniejszenie zagrożenia. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom klientów, stworzyliśmy kompleksową ofertę, która pozwala na wykonywanie badań zanieczyszczenia żywności. Do tematu podchodzimy profesjonalnie i kompleksowo, oferując wysokiej jakości analizę mikrobiologiczną, fizykochemiczną, instrumentalną oraz sensoryczną. Po wykonaniu badań oferujemy też fachową konsultację oraz udzielenie informacji, czy wyniki są zgodne z regulacjami prawnymi.

 

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca