Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Bakterie Salmonella zaliczane do grupy Enterobakterii, są jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. W związku z tym produkty spożywcze zawierające ich choćby najmniejszą ilość powinny w trybie natychmiastowym zostać wycofane ze sprzedaży. Najprostszym sposobem na sprawdzenie tego, czy żywność może być bezpiecznie spożyta przez konsumentów jest przeprowadzenie profesjonalnych laboratoryjnych badań żywności na obecność Salmonelli. 

Bakterie Salmonelli najczęściej występują w mięsie drobiowym oraz jajach. Zjedzenie skażonego bakterią produktu grozi salmonellozą, wywołującą szereg nieprzyjemnych dolegliwości bólowych takich jak: silne bóle brzucha, biegunka, wymioty itp. Zbagatelizowanie choroby doprowadzić może o powstania stanu zapalnego narządów wewnętrznych a niekiedy nawet i sepsy.

Obowiązkowe badania żywności - badanie na obecność bakterii z grupy Salmonella

Wszystkie firmy zajmujące się produkcją żywności mają obowiązek regularnego przeprowadzania badań i testów laboratoryjnych dystrybuowanych produktów. Zdrowa żywność jest gwarancją bezpieczeństwa konsumentów.
Wśród bogatej oferty badań żywnościowych znajdują się również badania na obecność bakterii Salmonella. Przeprowadzony test na wykrycie mikroorganizmów, da jednoznaczną odpowiedź na to czy dany produkt jest skażony, czy też nie.
Badanie na Salmonelle wykonywane jest przy użyciu specjalistycznych sprzętów badawczych, które umożliwiają wykrycie najmniejszych drobnoustrojów, które zaszkodzić mogły by zdrowiu ludzkiemu.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności