Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Sprzedaż lodów, podobnie jak innych produktów spożywczych wymaga zachowania odpowiednich standardów higienicznych oraz bezpieczeństwa żywności. W przypadku tego rodzaju mrożonych deserów istnieje duże ryzyko występowania bakterii chorobotwórczych, między innymi ze względu na obecność jaj oraz sam procesu zamrażania. Co powinieneś wiedzieć o wymaganiach inspekcji sanitarnej?

 

Badanie lodów sanepid - co musisz wiedzieć?

 

Kontrole lodziarni wraz poborem próbek do badań przeprowadzane są regularnie - niekiedy przyjmują formę wyrywkowej weryfikacji, szczególnie przed rozpoczęciem sezonu wakacyjnego. Badania mikrobiologiczne realizowane są między innymi w kierunku takich bakterii chorobotwórczych jak Salmonella i Listeria Monocytogenes lub mikroorganizmów wskaźnikowych, w tym Enterobacteriacae. Obecność tej ostatniej świadczy o nieprawidłowym poziomie higieny w zakładach, braku kontroli wewnętrznej oraz niewystarczającej dezynfekcji. Bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym u ludzi, a po ich spożyciu u osób o obniżonej odporności mogą występować dolegliwości gastryczne. Salmonella także może być przyczyną zatrucia, które ujawnia się po 12-72 h od spożycia zakażonego produktu. Natomiast Listeria powoduje niebezpieczną chorobę nazywaną listeriozą, szczególnie groźną dla kobiet w ciąży.

 

Otwarcie lodziarni i wymogi sanitarne

 

Każdego typu lodziarnia - niezależnie czy jest to mobilny wózek lodowy czy duży lokal - przed odbiorem, musi przejść szczegółowe badania mikrobiologiczne. Obejmują one pobranie od 5 do 25 próbek lodów. Odpowiedzialność za ich wykonanie spoczywa na producencie lodów, co reguluje Rozporządzenie Komisji Nr 2073 z 15 listopada 2005 roku. Przeprowadza się je zgodnie z harmonogramem, o którym mówi dokumentacja GHP-GMP i księga HACCP - najczęściej badania mikrobiologiczne wykonywane są raz do roku.

 

Jeżeli chcesz przeprowadzić badania mikrobiologiczne żywności, w tym lodów, zachęcamy Cię do kontaktu. Dysponujemy nowoczesnym aparaturą i doświadczonym zespołem pracowników, co pozwala nam na oferowanie wysokiej jakości badań mikrobiologicznych.

 

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca