Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Wraz z nadejściem lata coraz chętniej zajadamy się w słodkich i zimnych deserach, w postaci lodów z automatu. Choć są smaczne, to ze względu na swój złożony skład chemiczny stanowią dobrą pożywkę dla rozwoju bakterii. Co ma największy wpływ na stopień mikrobiologicznego zanieczyszczenia lodów?

Jakie mikroorganizmy mogą znajdować się w lodach?

Zanim skupimy się na omówieniu poszczególnych rodzajach bakterii, które zazwyczaj występują w żywności, to na wstępie opowiemy o głównych źródłach mikroorganizmów w lodach. Ostatnio przeprowadzone badania mikrobiologiczne lodów jednoznacznie wykazały, iż najwięcej bakterii przedostaje się poprzez mleko oraz jaja, a w mniejszym stopniu przez owoce i orzechy.
Jeżeli chodzi o surowe mleko, to najczęściej występują w nim bakterie z rodzaju Enterobacteriaceae, Flavobacterium, Pseudomonas, oraz Bacillus. Z kolei w mleku pasteryzowanym, które również wykorzystywane jest do produkcji lodów, spotkać można bakterie z rodzaju Enterococcus i Micrococcus. Jaja oraz pasteryzowana masa jajowa to kolejne źródło niepożądanych mikroorganizmów, które negatywnie wpływają na jakość mikrobiologiczną lodów. Na powierzchni skorupki jaj mogą znajdować się bakterie z rodzaju Salmonella, Shigella, Campylobacter oraz Yersinia. Niestety są to bakterie chorobotwórcze, które po wniknięciu do ludzkiego organizmu mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Jednak nie zawsze mikrobiologiczne zanieczyszczenia lodów wywołane są przez składniki wykorzystane do ich produkcji. Badania lodów niejednokrotnie wskazywały na obecność bakterii z grupy Proteus, Enterobacter, Citrobacter, Escherichia, Pseudomonas oraz Listeria, które przedostały się do gotowego wyrobu na etapie napełniania opakowań.

Jak sprawdzana jest jakość mikrobiologiczna lodów?

Zakażenie żywności drobnoustrojami jest jedną z najczęstszych przyczyn chorób układu pokarmowego. Systematycznie wykonywane badania lodów to jeden z najprostszych i zarazem najskuteczniejszych sposobów na wykluczenie ewentualnego skażenia żywności, a tym samym ochronę ludzkiego zdrowia przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów. Na czym polega badanie lodów z automatu? Badania te składają się z identyfikowania obecności oraz oznaczenia liczby mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych w pobranych próbkach żywności. Gdzie można wykonać profesjonalne badanie lodów z automatu? Jednym z miejsc, jest Akredytowane Laboratorium Badawcze Alab Plus, zlokalizowane w Zielonce k. Warszawy, które posiada w swojej ofercie między innymi badania mikrobiologiczne lodów.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności