Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Nowe Rozporządzenie UE 2020/685 opublikowane 25 maja 2020 roku zmieniło Rozporządzenie WE nr 1881/2006, które dotyczy najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w poszczególnych środkach spożywczych. Zmiany zaczną obowiązywać od 1 lipca 2020 roku, dlatego warto odpowiednio wcześniej zadbać o to, aby analiza zawartości nadchloranów w żywności była przeprowadzona przez profesjonalistów.

Badanie zawartości nadchloranów: kogo dotyczy?

W raporcie CONTAM z 2017 roku Komisja Europejska określiła najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu w żywności zarówno z punktu widzenia wrażliwych grup, jak i niemowląt oraz dzieci.

Zgodnie z nowym Rozporządzeniem Komisji Unii Europejskiej, najwyższe akceptowalne poziomu nadchloranu określono dla następujących środków spożywczych:

  • Owoców i warzyw: 0,05 mg/kg:
  • Herbaty: 0,75 mg/kg
  • Naparów ziołowych i owocowych: 0,75 mg/kg
  • Preparatów do początkowego żywienia niemowląt, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz preparaty do żywienia małych dzieci: (*) (**): 0,01 mg/kg
  • Żywność dla dzieci (**): 0,02 mg/kg
  • Produkty zbożowe przetworzone (**): 0,01 mg/kg

(*) Preparaty do żywienia małych dzieci to napoje na bazie mleka i podobne produkty białkowe przeznaczone dla małych dzieci. Produkty te nie wchodzą w zakres rozporządzenia (UE) nr 609/2013 (sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie preparatów do żywienia małych dzieci (COM/2016/0169 final).

(**) Środki spożywcze wymienione w tej kategorii zgodnie z definicją ujętą w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Badanie zawartości nadchloranów w żywności, będzie zatem kluczowe dla wszystkich branż związanych z powyższymi produktami i obejmie znaczną część tego sektora.

Analiza zawartości nadchloranów w żywności: gdzie zlecić?

Zdobyte doświadczenie, wykwalifikowana kadra oraz profesjonalne zaplecze sprzętowe sprawiają, że Laboratorium Badawcze Alab plus przeprowadza badania nadchloranów w żywności. Wprowadzenie zmian przez KE stanowi ważne ograniczenia z punktu widzenia przedstawicieli branży spożywczej. Dlatego tak ważne jest to, aby zlecić badania odpowiednio wcześniej. Warto również wspomnieć, że środki, które wprowadzone były do sprzedaży przed 1 lipca 2020 r. nie będą objęte nowymi restrykcjami.

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: laboratorium.badawcze@alab.com.pl | Polityka prywatności