Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę.

Akceptuję

Metale ciężkie to związki o dużej gęstości, występujące w naszym środowisku. Mogą pochodzić one zarówno ze źródeł naturalnych, jak i rolniczych lub przemysłowych. Chociaż niektóre z nich są niezbędne dla dobrego samopoczucia, to jednak większość metali ciężkich ma negatywny wpływ na zdrowie ludzi – i to nawet w bardzo małych ilościach. Do najpopularniejszych metali ciężkich należy rtęć, ołów, cynk, i kadm. Ze względu na ich toksyczny wpływ na ludzi i środowisko naturalne, Komisja UE wprowadziła szczegółowe przepisy ograniczające ilość metali toksycznych w różnych produktach spożywczych.

Metale ciężkie rozporządzenie

Na całym świecie różne instytucje regulują przepisy ograniczające ilość metali ciężkich w żywności. W Stanach Zjednoczonych odpowiedzialne jest za to FDA i Amerykańska Ochrona Środowiska, natomiast w krajach Europejskich limity bezpiecznej zawartości tych pierwiastków w produktach spożywczych określa Komisja UE. 30 sierpnia 2021 w życie weszły nowe przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności. Zmiany te można znaleźć w rozporządzeniu Komisji UE nr. 2021/1212 oraz 2021/1323.

 Metale ciężkie limity i wymagania

Żywność dostępna w sklepach z założenia powinna być wolna od zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich. Niekiedy jednak poziom niebezpiecznych pierwiastków zostaje przekroczony. Firmy produkujące żywność, które dopuszczają do sprzedaży takie produkty, narażone są na liczne konsekwencje prawne i finansowe. W Polsce organem monitorującym jakość żywności jest Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Jakie są wymaganie dla metali ciężkich?

  • metale ciężkie w owocach – limity poziomu metali ciężkich różnią się w zależności od konkretnego produktu. Jeśli chodzi o owoce cytrusowe, banany, ananasy, mango, papaje, oliwki czy inne owoce pestkowe jest to 0,020 mg/kg. W przypadku jagód i drobnych owoców jagodowych, dopuszczalny limit to 0,030 mg/kg. Natomiast w malinach poziom ten wynosi 0,040 mg/kg. 
  • metale ciężkie w warzywach – oddzielne limity wprowadzono dla poszczególnych warzyw. Przykładem może być rzodkiewka zwyczajna, w której zawartość metali ciężkich dopuszczona jest na poziomie 0,020 mg/kg lub bakłażan, z limitem 0,030 mg/kg. 
  • metale ciężkie w suplementach – w przypadku suplementów diety limity zawartości metali ciężkich pozostają takie same. Jeśli chodzi o ołów, poziom ten wynosi 3,0 mg/kg, a kadm – 1,0 mg/kg. Wyjątkiem są suplementy, w których składzie znajdują się głównie suszone wodorosty lub małże. Wtedy limit dla kadmu wynosi 3,0 mg/kg.

Metale ciężkie Warszawa – analiza zanieczyszczeń, badanie, analiza

 Zanieczyszczenie metali ciężkimi produktów takich jak warzywa, owoce czy suplementy diety może różnić się w zależności od sezonu zbiorów, ich pochodzenia czy sposobu produkcji. Aby zyskać pewność, że artykuły spożywcze są w pełni bezpieczne dla życia i zdrowia ludzi najlepszym sposobem jest analiza metali ciężkich przeprowadzana przez akredytowane laboratorium. Badanie metali ciężkich za pomocą nowoczesnych sposobów pozwala na zbadanie nawet śladowych ilości zanieczyszczeń. Gwarantuje to producentom, że ich produkty są zgodne z rozporządzeniami, i wymogami prawnymi. Naszą specjalnością jest analiza metali ciężkich w suplementach, owocach, warzywa oraz wielu innych produktach. Zapewniamy klientom najwyższy poziom dokładności, co jest możliwe dzięki zastosowaniu sprawdzonych badań i nowoczesnego sprzętu.

 

©ALAB PLUS Sp. z o.o. ul. Stępińska 22/30, 00-739 Warszawa tel.: 223496064 e-mail: [email protected] | Polityka prywatności

     

Współpraca